i3

Fazele si operatiile tehnologice necesare la executarea lucrarii

1. Pregatirea locului de munca:

  • studierea documentatiei de executie si confruntarea acesteia cu situatia din teren;
  • verificarea cantitativa si calitativa a materialelor ce urmeaza a fi utilizate;
  • verificarea calitativa si cantitativa a sculelor si dispozitivelor de lucru, a mijloacelor de protectie si echipamentului de lucru.

2. Trasarea instalatiei electrice interioare

Trasarea instalatiei consta in insemnarea cu creta a traseului circuitelor de la tabloul de distributie la locurile de lampa si priza.

Conform traseelor indicate in documentatia de executie se stabilesc locurile de montare a tabloului de distributie, a dozelor de ramificatie, si aparate, a prizelor si intrerupatoarelor, precum si a corpurilor de iluminat.

In cazul cand din diferite motive nu se poate respecta  traseul indicat in proiect, se vor face modificarile necesare, cu respecterea prevederilor normativelor in vigoare.

3. Montarea diblurilor  pentru montarea tuburilor.

4. Executarea santurilor pentru montarea tuburilor.

Executarea santurilor se face pe cat posibil pe rosturile zidariei. Daca la executarea santurilor se intalnesc grinzi din materiale combustibile, acestea se vor proteja cu un strat de mortar gros de un 1cm sau cu fasii de tabla sau azbest, a caror latime sa depaseasca cu cel putin 3 cm diametrul exterior al tubului. Locasurile pentru dozele de ramificatie si pentru dozele de aparate vor avea adancimea corespunzatoare pentru a se putea monta capacele si aparatele la nivelul tencuielii.

5. Montarea tuburilor de protectie si a dozelor

Tuburile de protectie se pot monta aprent sau ingropat. Se instaleaza cate o doza la maxim 3 curbe, pentru conductoarele din cupru si cate o doza la maxim 2 curbe pentru conductoarele din aluminiu. Pe traseele in linie dreapta, la maxim 10m , se intercaleaza doze de trecere. Pe traseul orizontal, se prevede o usoara inclinatie de 0,5-1 % a tuburilor, pentru evitarea strangerii apei de condensatie in interiorul tuburilor.

6. Montarea conductoarelor in tuburi

Introducerea conductoarelor in tuburi se face numai dupa ce acestea au fost momtate si numai dupa ce tencuiala s-a uscat. In timpul uscarii tencuielii, capacele dozelor vor fi scoase.

7. Montarea tabloului de distributie

Montarea tablourilor se face in vestiare, holuri, sau coridoare cu acces usor.

8. Executarea legaturilor electrice

In dozele de derivatie si de aparat se lasa o rezerva de minim 70 mm capetele conductoarelor. La corpul de iluminat, se lasa la capat o rezerva de minim 150 mm.

9. Montarea aparatelor de conectare

Intrerupatoarele, comutatoarele, si butoanele de iluminat se monteaza numai pe conductoarele de faza.

10. Montarea corpurilor de iluminat si instalarea lampilor electrice

Lampile de orice fel se alimenteaza intre faza si nul. La contactul exterior al duliei se leaga conductorul de nul de lucru.

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search